Limeni krov je čest izbor, kako u novogradnji, tako i kada ko za zamjenom starog krova. No, što je Juliju krov? Metalni krov je posebna vrsta krova koj se izrađuje od različitih metala. Ovakav tip krova može se izrađivati od pocinčanog čelika, bakra, aluminija ili lima koji se presvlače dodatnim zaštitnim slojevima. Pri postavljanju istih, može se koristiti nekoliko različitih instalacijskih sustava. Zbog svojih brojnih prednosti, ovakvi limeni krovovi postaju sve efikasnija solucija pri pokrivanju krovišta.

Pogledajmo dalje prednosti i mane ovakvog tipa krovišta:

NEDOSTACI ILI MITOVI O LIMENIM KROVOVIMA?

U samim počecima razvoja industrije metalnih krovišta – razvila se zabluda da takav tip krova privlači munje. Iako metal sam po sebi, ovisno i o vrsti, u principu provodi električnu energiju, u slučaju metalnih krovova to nije tako. Kada grom udari, on traži svoj put do tla i gotovo će uvijek pogoditi objekt koji je najviši na području.

S obzirom da limeni krov nije uzemljen, munje neće udarati u njega. A osim toga – metal na krovu je uvijek premazan zaštitnim slojevima koji ne provode električnu energiju.

Stoga, takav tip krova neće učiniti vaš doma ranjivijim ili osjetljivim na udare groma. Strah od udara groma pripada u skupinu neutemeljenih strahova, a mnogi će vam reći da je i izmišljen.

Postoji jedan nedostatak koji predstavlja stvarni sigurnosni rizik. A to je činjenica da su metalni krovovi uistinu skliski kad su mokri ili kada su prekriveni snijegom. Ideja o penjanju na limeni krov kada je vlažan ili prekriven snijegom – može dovesti do ozbiljnih posljedica.

U zimskim uvjetima, kada pada snijeg ili led – lavina s metalnog krova također može biti potencijalna opasnost. No u tim slučajevima, na krov se ugrađuje posebna zaštita od lavine. Ovaj nedostatak može biti i prednost jer se snjeg nikada neće nakupljati na metalnom krovu. A to znači da ga velika količina snijega neće oštetiti, niti će biti velikih lavina koje bi mogle oštetiti objekte oko kuće ili automobile. U skijaškim područjima gdje ima mnogo snježnih padalina, metalni krovovi se opremaju kopčama ili vodoravnim šipkama na učvršćenim nosačima. Isti princip instalacije i zaštite krovišta može se postaviti na bilo koji objekt s metalnim krovom.

limeni krov

Važno je napomenuti da kada se i osuše – metalni krovovi mogu biti i dalje skliski. Ukoliko postoji potreba da se penjete na krov, prije svega vam je potreban par kvalitetnih gumenih čizmi. Guma se vrlo dobro prijanja uz metal na krovu, ali svejedno valja biti oprezan. Ako se radi o većim i zahtjevnijim poslovima koje morate raditi na krovu – svakako kontaktirajte svog krovopokrivača i pogledajte nudi li uslugu koja vam je potrebna. U slučaju da sami morate odraditi taj posao, svakako nabavite opremu za zaustavljanje od pada, uključujući uprtač sa sigurnosnim užetom pričvršćenim na sidro krova. Sidra za metalne krovove stegnu se na šavove tako da nema potrebe za bušenjem rupa na krovu ili slično. Ostali nedostaci metalnih krovova nisu pitanja sigurnosti ili kvalitete, već praktičnosti ili pristupačnosti.

Limeni krov može biti bučan za vrijeme kišnih oluja. Činjenica je da će bilo koji predmet koji padne na metalni krov biti glasniji od predmeta koji padnu na crijep. Suvremeni postupci ugradnje mogu relativno dobro izolirati buku, no vlasnici metalnih krovova to rijetko smatraju ozbiljnim nedostatkom. Jedan od potencijalnih nedostataka jest što metalni krov s vremenom može izblijediti ili dobiti mrlje. U tom slučaju, dovoljno ga je premaziti novim zaštitnim slojem i sanirati mikro oštećenja. Metalni krovovi su znatno skuplji od većine ostalih opcija. Na primjer, u usporedbi s krovom od asfaltne šindre, metalni je krov najmanje dvostruko skuplji. No, imajte na umu da prosječni metalni krov traje mnogo dulje od asfaltnog krova od šindre.