U današnjem modernom vremenu, tehnologija i znanost se vrlo brzo razvijaju. Svjedoci smo konstantnog napretka i rasta. Pa tako i u vidu razvoja metalnih krovova. U posljednjih nekoliko desetljeća, tehnika obrade metala je znatno napredovala. A metalni krovovi postaju sve kvalitetniji i dugotrajniji. Svakim danom imamo sve više proizvoda i sve više novih tehnika krovopokrivanja. Građevinska limarija općenito postaje sve popularnija, osobito zbog pojave novih društvenih pokreta koji se okreću prirodnim materijalima. Razvija se i marketing, vizualizacija i dizajn, mjerenje, a naposljetku i sama prodaja. Iz tog razloga, može se reći da je samo pitanje vremena kada će upravo metalni krovovi biti jedini način pokrivanja krovišta. 

limeni-krov-na-zgradi

ZELENI POKRET?

Vjerujemo da ste već u nekoliko navrata čuli za izraz “zeleni pokret”. Najčešće se definira uz održivi razvoj i ekologiju novog doba. Ekološki razvoj ponovno postaje važan u svim granama gospodarstva. Sve više industrija fokusira se na održivi razvoj imajući u vidu buduće generacije. A to je vidljivo i na području graditeljstva te iskorištavanju obnovljivih izvora energije. Počinju se sve više koristiti proizvodi koji su ekološki prihvatljivi, prirodni i pogodni za recikliranje. Takvi proizvodi su energetski učinkoviti i dugotrajni. Također, procesi proizvodnje takvih proizvoda su održivi te ostavljaju mnogo manji ugljični otisak i otpad. Uz nove regulative koje se izdaju brojne države – polagano se vraća i princip proizvodnje kvalitetnih proizvoda. Dosadašnji konzumerizam polako hlapi, pa se tako brojni proizvođači ponovno usmjeravaju na kvalitetu, iako ona možda zahtjeva više vremena i truda.

U vidu novih tehnologija u pokrivanju krovišta i same proizvodnje materijala za pokrivanje istih – industrija se okreće zelenoj proizvodnji. U tom vidu najviše do izražaja dolazi pitanje bitumenske šindre. Iako je ona trenutno vodeći materijal u ovoj industriji, vjerovali ili ne, upravo je ona ekološki najneprikladniji proizvod. Vrlo brzo gubi na kvaliteti, nije dugotrajna, a proizvodnja uključuje otpušanje velikih količina ugljika u atmosferu. Iz tog razloga, u posljednjih 20 godina na tržište u sve većem broju dolaze upravo metalni krovovi. Metal je materijal koji je savršen za recikliranje kada ispuni svoj vijek trajanja. Dugotrajan je, izdržljiv, a proizvodnja metalnih krovova ne iziskuje otpuštanje velikih količina ugljika, niti otpada. Prema tome, metalni krovovi su budućnost krovopokrivačke industrije. Metal je prirodni proizvod, zbog toga se savršeno prilagođava eri održivog razvoja. Pored modernog izgleda, prednost je što se prilagođava svim oblicima i može se postaviti kako na vrlo niske krovove. 

metalni krov

ZELENI KROVOVI – BUDUĆNOST LEŽI NA METALU 

Kao što je već prethodno spomenuto – upravo će metalni krovovi postati jedina opcija pokrivanja krovišta. S obzirom da se svijet uvelike fokusira na održivi razvoj i ekološku proizvodnju – boljeg i sigurnijeg proizvoda za pokrivanje krovišta nema. Da bismo vam olakšali pretraživanje, donosimo vam niz beneficija metalnih krovova: 

 • Veliki postotak recikliranog sadržaja: Metal je prirodni materijal koji (ukoliko je dobro zaštićen) vrlo sporo propada ili troši se. Može se potpuno reciklirati u novi proizvod, pa čak i kada je potpuno zahvaćen oksidacijom. Njegova proizvodnja i obrada isključuje stvaranje otpada ili otpuštanje velike količine ugljika. 
 • Metalni krovovi su energetski učinkoviti. Savršeno izoliraju hladnoću i vrućinu izvana koja prodire u vaš dom zbog posebnih izolacijskih svojstava. Uloga izolacije je smanjiti toplinske gubitke kroz krov objekta zimi ili osigurati toplinsku stabilnost krova ljeti. Toplinska izolacija može biti postavljena u, iznad ili ispod krovne konstrukcije , pritom je važno pripaziti da ne dođe do pojave toplinskih mostova.
 • Idealni su za prikupljanje sunčeve energije i stvaranje vlastitog obnovljivog izvora električne energije koji će smanjiti ukupne troškove potrošnje.
 • Metalni krovovi su otporni određene klimatske nepogode poput jakog vjetra, tuče, snijega i leda. Oni mogu potencijalno oštetiti druge oblike krovova što povećava potrebu za proizvodnjom i potrošnjom dodatne energije. 
 • Limeni krovovi imaju skoro dvostruko duža jamstva od klasičnih krovova. Dugotrajniji su, izdržljivi i potrebno im je puno manje održavanja. Zbog te činjenice također pripadaju u skupinu zelenih krovova. 
 • Zbog iznimne lakoće materijala, postoji mogućnost postavljanja novog krova na stari. To dovodi do smanjenja broja odlagališta otpada. 
 • Metalni krovovi se postavljaju puno brže i efikasnije od klasičnih krovišta. To dovodi do manje potrebe za dodatnom radnom snagom.
 • U kategoriju zelenih krovova, metalni krovovi pripadaju i zbog edukativnih procesa koje prolaze njihovi instalateri. Postoje posebni programi u trajanju od nekoliko mjeseci koje moraju proći instalateri limenih krovova. Oni sadrže edukativni i praktični dio, a naposljetku polaznik postaje certificirani instalater.
 • Krovišta se općenito više ne smatraju nužnim dijelom stambenog objekta, već važnom komponentom svakog objekta. S obzirom da doprinose ukupnoj energetskoj učinkovitosti vašeg objekta, samim time je porasla i njihova važnost. 
 • Metalni krovovi usmjereni su znanosti. Razvijaju se nove tehnologije i uzimaju u obzir različiti faktori pri postavljanju i proizvodnji. Tu su primjerice pitanje ventilacije, izolacije i zaštite, kontrola vlage i prozračnost. Da bi se postigao balans, važno je pažljivo ugraditi lim, te provjeriti njegovu okomitost te se držati mjesta ugrađivanja propisanog montažnim planom (ukoliko on postoji). Kod polaganja limova nužno je osigurati da se isti namjeste u ispravan položaj – oblik profila se kod ugradnje može deformirati zbog njihova navlačenja ili stezanja, čime je moguće unijeti grešku u samu montažu. Kod sidrenja limova preporučuje se kontinuirano provjeravati cjelokupnu širinu s obje strane profila kako bi se izbjeglo koso postavljanje
 • Imaju veoma dug vijek trajanja, u nekim slučajevima i dvostruko više od klasičnih krovova. To je još jedna specifičnost koja se veže iznimno uz metalne krovove. 

METALNI-KROV

Danas upravo krovovi igraju mnogo veću ulogu u energetskoj učinkovitosti stambenih objekata nego što su to radili prije. Odabir pravog krovnog sustava može vam uštedjeti cjelokupnu potrošnju energije do 20%. No, to uvelike ovisi o vlasniku objekta i njegovoj klasičnoj svakodnevnoj potrošnji. U svakom slučaju, dokazano je da limeni krovovi veoma dobro izoliraju stambene objekte i štede energiju. Ulaze u kategoriju zelenih krovova i samog zelenog pokreta koji je danas sve zastupljeniji. Ne samo što su iznimno dugotrajni i izdržljivi – prije svega su načinjeni od prirodnih materijala i mogu se u potpunosti reciklirati u novi krov ili nove metalne proizvode.