LIMENI KROVOVI – NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

Planirate renovirati ili postaviti novi krov na svoj stambeni objekt? Ali niste sigurni koja je najbolja opcija za vas? Kada postoji potreba za pronalaskom informacija, ljudi se najčešće okreću tražilicama kako bi pronašli odgovore na svoja pitanja. Ili pak pronašli informacije o određenom proizvodu. Da bismo vam skratili vrijeme – istražili smo najčešće pretraživanja pitanja od strane kupaca na temu limenih krovova. LKS – Limeni krovni sustavi proizvodi i postavlja metalna krovišta već dugi niz godina. Na temelju stečenog iskustva i nizom zadovoljnih kupaca; LKS vam donosi odgovore na pitanja kako bi pronašli najbolje rješenje za vaš krov. Imajući ovo na umu, pogledajmo najpretraživanija pitanja i odgovore o metalnim krovovima:

DA LI CIJENA METALNOG KROVA POKRIVA I NJEGOVU KVALITETU?

Da biste odgovorili na ovo pitanje, morate razmisliti o ukupnim troškovima posjedovanja vašeg krova. Kada kupujete krov, plaćate materijale i ugradnju, ali plaćate i buduće održavanje i eventualnu zamjenu. Iako metalni krov košta više od ugradnje od bitumenske šindre, neće zahtijevati održavanje ili zamjenu tako brzo kao što će biti bitumenski krov. Uz to, održiv je i mnogo je energetski učinkovitiji. Ako ispitate ukupne troškove, metalni je krov u početku skuplji, ali je svakako vrsta ulaganja koja se dugoročno isplati.

kvaliteta-limenog-krova

OD KAKVOG METALA SE IZRAĐUJE METALNO KROVIŠTE?

Metalni krovovi mogu se izrađivati od raznih metala i legura. To uključuje: pocinčani čelik – vruće pocinčani čelik G-90 i G-60 (jeftiniji, tanji čelik, često korišten u jeftinim valovitim valovima i rebraste metalne ploče), čelik Galvalume – čelik obložen cinkom i aluminijem (skuplji i dugotrajniji premaz u odnosu na pocinčani čelik G-90.), čelik obložen kamenom (pocinčani čelik G-90), aluminij, bakar, cink, terne (legura cink-kalaj) i nehrđajući čelik.

GDJE MOGU KUPITI METALNE KROVOVE?

Metalne krovove možete kupiti u trgovinama građevinskog materijala, ukoliko se samostalno pripremate za projekt pokrivanja krovišta. Za personalizirano iskustvo prilikom pronalaženja najboljeg rješenja vašeg krovišta, možete se obratiti LKS-u. Naši su trgovci posvećeni pronalaženju prave vrste i boje krovišta za vas. Osim toga, LKS vam nudi uslugu pokrivanja krovišta u suradnji s kvalitetnim instalaterima i stručnjacima ovog pod područja.

MOŽETE LI POSTAVITI METALNI KROV PREKO BITUMENSKE ŠINDRE?

Da, možete postaviti metalni krov preko bitumenske šindre. No, prije nego započnete s takvim projektom, provjerite građevinske propise te izdržljivost svog krova. Obično se metalni krov postavlja točno preko starog krova, tako da ne morate plaćati skupo rušenje krova. Metalni krov je vrlo lagan, tako da njegovo postavljanje na stare bitumenske šindre ne predstavlja strukturalni rizik – čime se ne narušava statika objekta. Krov nad postojećom šindrom je također mnogo ekološki prihvatljiviji. Kada se radi o glinenom crijepu, postavljanje metalnog krova preko nije nikako preporučljivo. Ovisno o veličini, glineni crijep može težiti i do 5.000 kg(cca.100 m2), dok metalni krov teži oko 500 kg(cca.100 m2). 

DA LI METALNI KROV ZAGRIJAVA VAŠU KUĆU?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan – ne! Metalni krov hladi vašu kuću. Naši visokokvalitetni metalni krovovi imaju reflektirajući premaz koji odbija toplinu sunca od vaše kuće. Na taj način smanjuju energetske troškove objekta i do 20% godišnje, a samim time smanjuju i temperaturu vašeg potkrovlja. Bitumenska šindra ili glineni crijep privlače i zadržavaju puno više sunčeve topline od metalnih krovova. To je vidljivo osobito ljeti, kada tavanski prostori ili stanovi budu puno topliji od ostatka stambenog objekta.

KAKO SE METALNI KROV NOSI S LOŠIM VREMENSKIM UVJETIMA?

Metalni krov jedan je od najboljih i najotpornijih vrsta krovova koje možete postaviti na vaš objekt. Otporan je na sve vremenske uvjete, ukljućujući kišu, snijeg i led. U slučaju jakog i orkanskog vjetra, može sasvim solidno izdržati udare do 100 km/h i 125 km/h, ukoliko je ispravno instaliran. Tuča, ovisno o veličini zrna, također ne ostavlja nikakvu štetu na metalnom krovu, iako u ekstremnim slučajevima može doći do mikro-oštećenja. Postoje istraživanja i dokazi da su metalni krovovi u mogućnosti izdržati i uragane.

HOĆE LI LIMENI KROV ZAHRĐATI?

Aluminijski krov nikada neće zahrđati, ali čelični krov može. Aluminij je učinkovit u obalnim područjima gdje bi čelik obično brzo zahrđao. Kod čeličnih krovova najvjerojatnije će se pojaviti hrđa na otvorenim rubovima i ogrebotinama nastalim tijekom izrade ili ugradnje. Prekomjerni zavoji u metalu također mogu dovesti do hrđe. Hrđa se najbolje sprječava upotrebom čelične legure s visokim sadržajem cinka ili pak metalne presvlake otporne na koroziju. Pri tome je vrlo važno da instalacije budu kvalitetne, a jednako tako i održavanje istih.

limeni-krov

UTJEČU LI LIMENI KROVOVI NA RECEPCIJU MOBILNIH SIGNALA ILI INTERNETA?

U principu, odgovor na ovo pitanje je ne! Postoji nekoliko situacija u kojima je slaba recepcija signala bila uzrokovana metalnim krovom. U tim slučajevima preporučujemo upotrebu pojačivača signala za suzbijanje loše recepcije ili prijema. U svakom slučaju, to nije razlog za strah. Vjerojatno svoj mobitel svakodnevno koristite u zgradama s metalnim krovovima, a da toga niste ni svjesni. Mnoge trgovine, tvrtke ili imaju metalne krovove i debele zidove pa ne uzrokuju gubitak signala ili loš prijem.

BLIJEDE LI METALNI KROVOVI?

Nakon određenog perioda vremena, metalni krov može izblijediti. To ovisi o kvaliteti matrijala samog krova, presvlake ili premaza. Ukoliko odaberete dobar premaz ili boju, možete biti sigurni da vaš krov neće izblijediti. Materijal se troši, bez obzira na svoj sastav – s toga je važno da se on redovito održava bilo da se radi o metalnom krovu, glinenom crijepu ili bitumenskoj šindri.

MOŽETE LI HODATI PO METALNOM KROVU?

Možete hodati po metalnom krovu bez straha od oštećenja ili ulegnuća. No valja voditi računa o vremenskim uvjetima i nagibu krova. Ako vaš krov ima strmu padinu, a vani je vlažno ili pada kiša – ne preporuča se da bez adekvatne zaštite izlazite na krov.  Mnogi vlasnici stambenih objekata hodaju po svojim krovovima radi održavanja, čišćenja ili drugih zadataka. Da biste napravili bilo kakav posao, obavezno kontaktirajte proizvođača i postavljača krova da biste dobili konkretne upute. U nekim slučajevima, posao nećete moći odraditi sami pa će vam trebati posebne usluge od strane postavljača krovova. Takve usluge najčešće budu uključene u ponudu ili unutar jamstva, stoga se ne ustručavajte nazvati svog dobavljača.

postavljanje-limenog-krova

MOGU LI POSTAVITI VLASTITI METALNI KROV?

Da, možete postaviti vlastiti metalni krov ukoliko ste dovoljno informirani o načinu instalacije, proizvodima i potrebnoj opremi. Međutim, neke vrste metalnih krovova nisu prikladne za samostalan rad i zahtijevaju tim od nekoliko stručnjaka te posebne metode postavljanja. Postavljanje limenog krov nije jednostavno kao postavljanje glinenog crijepa ili bitumenske šindre. Takav krov zahtjeva konkretno mjerenje, visoku koncentraciju, pažnju, ali i baratanje kompleksnim alatima kako bi bio ispravno postavljen.

JESU LI METALNI KROVOVI GLASNI KAD PADA KIŠA?

Limeni krovovi ne proizvode buku kada pada kiša, snijeg ili tuča. S obzirom da su dobro izolirani, veliki dio buke se ne čuje, osim u slučaju kada budu velike oluje – no i tada se buka čuje u istom omjeru kao i kod klasičnog crijepa. Ova zabluda je vrlo česta među potencijalnim kupcima metalnih krovova. Dobrom izolacijom, većina kišne buke se raspršuje prije nego što dospije u unutrašnjost kuće. Zanimljiva je činjenica da postoje kupci koji vole kišu i zvuk kiše, pa često budu razočarani nedostatkom buke od kišnih kapljica.