Jedan od vrlo popularnih noviteta koje viđamo na brojnim krovištima jesu solarni paneli. Mnogi vlasnici postavljaju solarne panele na svoje objekte kako bi uštedjeli energiju i novac. Solarna energija je vrlo efikasan obnovljivi izvor energije koji doprinosi održivom razvoju i očuvanju okoliša. Sunčeva svjetlost se pretvara u električnu energiju upotrebom fotonaponskih ćelija – odnosno solarnih ploča.

Fotonaponske ćelije uglavnom se upotrebljavaju za napajanje malih i srednje velikih potrošača, poput osobnih domova ili osrednjih poslovnih objekata. Stoga nije ni čudo da postaje sve popularnije graditi solarne panele na objektima – posebice među mlađim generacijama. Da biste saznali nešto više o solarnim panelima, kako se postavljaju i zašto ih je najbolje postaviti na limene krovove, donosimo vam sve potrebne informacije u članku niže.

solarni-paneli-metalni-krovovi (1)

Krovni solarni paneli izvrstan su način za stvaranje besplatne električne energije iskorištavanjem prostora koji zapravo ne koristite. To je prostor krovišta, iliti sam krov. Najveću učinkovitost kolektori solarne energije će imati ako su postavljani na južniju stranu krovišta.

U principu, na stranu koja je najduže obasjana sunčevom svjetlošću. Osim toga, veliku ulogu u njihovu radu ima i nagib krova, odnosno kut pod kojim ga sunce obasjava. Idealno bi bilo kada bi kut nagiba bio između 20 i 40 stupnjeva.

Krovišta su svakako najpogodnija mjesta za solarnu proizvodnju – iako se solarni paneli mogu postavljati i na očišćeno tlo. No, takva vrsta postavljanja zahtjeva veći komad zemljišta koji je većinu dana dobro osvijetljen sunčevom svjetlosti. Valja uzeti u obzir da nisu ni svi krovovi pogodni za ugradnju solarnih panela.

Prvotno treba obratiti pozornost na oblik i materijal krova, prije nego se odlučite za postavljanje solarnih ploča. Trenutačno postoje dvije vrste panela koji se grade ili ugrađuju u krovne sustave. To su montirani solarni paneli koji se postavljaju na postojeći metalni krov pomoću nosača od nehrđajućeg čelika.

I integrirani solarni paneli koji se postavljaju umjesto određenih dijelova krova i savršeno stapaju sa postojećom konstrukcijom. Trenutačno su upravo montirani solarni paneli najpopularnija opcija za koju se odlučuju brojni vlasnici domova. Dugotrajniji su, vrlo lagano se skidaju i ponovno postavljaju ukoliko je potrebna adaptacija ili servisiranje. Vrijeme potrebno za ugradnju solarnih panela na krovište kuće ili zgrade u najvećoj mjeri ovisi o njihovoj veličini, a može trajati od tri do pet dana. A pojedini panel teži do 15 kilograma što je vrlo lagano i neće ostavljati nikakav pritisak na vaš krov. 

U prosjeku, životni vijek jedne solarne ploče je 20, do 25 godina. Što je znatno manje od vijeka trajanja metalnog krova, a dulji od vijeka trajanja pojedinih bitumenskih šindri. Pri mijenjaju panela na metalnom krovu neće biti potrebe za dodatnim adaptacijama po samom krovu.

No, kod promjene ploča na bitumenskim šindrama, u većini slučajeva će se morati promijeniti i sama šindra. Njen vijek trajanja je gotovo ⅔ kraći od vijeka trajanja metalnih krovišta. Tako da pri promjeni solarnih panela često dođe do većih oštećenja ili potrebe da se promijeni čitavo krovište obloženo asfaltnim pločama. 

solarni-paneli-metalni-krovovi (1)

No, zašto je zapravo limeni krov upravo najbolje rješenje za postavljanje solarnih panela?  U svakom slučaju, najbolje ih je postavljati na metalne krovove. A prvotni razlog tome je upravo njihova izdržljivost. Metalni krovovi imaju veoma dug vijek trajanja i otporni su na sve vremenske uvjete. Osim toga, nisu zahtjevni za održavanje.

Upravo iz tih razloga su najpogodniji za postavljanje solarnih ploča. Iako se one moraju mijenjati svakih dvadesetak godina, u prosjeku, promjena panela neće utjecati na metalni krov ili njegovu kvalitetu. Na taj način, svaki komplicirani i dodatan rad pri ponovnom postavljanju panela neće biti potreban. Solarne ploče su same po sebi izdržljive na vremenske uvjete što će vaše krovište učiniti još sigurnijim. 

solarni-paneli-metalni-krovovi (1)

Metalni krovovi su daleko pogodniji za postavljanje solarnih ploča. A one mu dodaju još i veću vrijednost u vidu energetske učinkovitosti. Poznato je da je limeni krov sam po sebi već energetski učinkovit u vidu dobre izolacije i recikliranja materijala. U zimskim mjesecima sprječava da toplina napušta vaš dom.

U ljetnim mjesecima sprečava pregrijavanje vaših krovnih prostora. Sa solarnim panelima, vlasnici će dobiti još jednu vrlo dobru beneficiciju. A to je električna energija. Na taj način se štedi novac na električnu energiju, a istovremeno se ne onečišćuje okoliš.

Metalni krov sam po sebi smanjuje troškove potrošnje energije do 20%, a visokokvalitetni metalni krovovi i do 30%. U noćnim satima solarne elektrane ne proizvode energiju. One rade od izlaska do zalaska sunca. Čak i kada je oblačno, one i dalje vrše svoju funkciju, ali im je produktivnost znatno manja.

U zimskim mjesecima također proizvode energiju, a jedini problem koji u tom periodu može smanjiti njihovu učinkovitost je stvaranje snježnog pokrivača. A niske temperature ne štete fotonaponskim panelima ni kompletnom sustavu solarne elektrane.

Još jedan od fantastičnih razloga zašto biste baš na svoj metalni krov trebali postaviti solarne ploče, jest estetski izgled. Klasični metalni krovovi dostupni su u raznim bojama i stilovima. Sami po sebi već estetski uljepšavaju svaki objekt i moderniziraju ga. A s obzirom da su solarni paneli vrsta tehnike – savršeno se uklapaju na metalna krovišta i dodaju im na ljepoti. 

Ako razmišljate o proizvodnji električne energije preko solarnih panela, a posjedujete metalni krov ili planirate postaviti metalni krov – ovo je svakako vrlo dobra investicija koja će vam se dugoročno isplatiti. Ne samo da ćete uštedjeti na računima za električnu energiju – već ćete i manje trošiti s obzirom na veoma dobru izloaciju koju vam pruža upravo limeni krov.

solarni-paneli-metalni-krovovi (1)