prednosti-limenih-krovovaPopularnost metalnih krovova i dalje raste, a jedan od njihovih “nedostataka” zapravo se pokazuje kao prednost gledajući iz šire perspektive. Iako je u početku puno skuplji od krova od asfaltne šindre, metalni krov traje mnogo duže. U konačnici, obično je i bolja investicija. U prosjeku vijek trajanja limenih krovova je između 25 i 60 godina, što je gotovo 50% više od vijeka trajanja asfaltnih šindri (od 15 do 25 godina). Još jedna zanimljiva činjenica jest da se na kraju životnog vijeka jednog metalnog krova javljaju nove mogućnosti.

KLJUČNE PREDNOSTI LIMENIH KROVOVA

Metalni krov se može reciklirati raznim tehnologijama u potpuno nove proizvode. To dovodi ka smanjenju stvaranja otpada te održivom načinu života, gospodarstva i proizvodnje. Upravo je to jedna od ključnih prednosti u današnjem svijetu koji se sve više orijentira prema održivom razvoju. Osim dugotrajnosti, veliki adut prednosti limenih krovova je otpornost na sve vremenske uvjete. Limeni krovovi uspješno rješavaju pitanje kiše, snijega, tuče i olujnog vjetra. Zbog svoje glatke površine, ne može doći do nakupljanja snijega ili leda. Što znači da limeni krov neće stradati pod težinom snijega ili leda. A neće doći ni do potencijalnih drugih oštećenja zbog istih.

Limeni krovovi mogu izdržati vjetar i do 110 km/h. Što je vrlo pogodno za područja izložena jakom vjetru i čestim olujnim nevremenima. Iako mnogi smatraju da su metalni krovovi puno osjetljiviji na udar groma, stvarnost je upravo suprotna. Otporni su i na udare groma jer ne iprovode električnu energiju zbog posebnih zaštitnih slojeva. A već je prethodno spomenuto – Istrah od udara groma u metalni krov je neutemeljen. Osim toga, limeni krovovi su jednako otporni i na požare. Metal sam po sebi nije zapaljivi materijal. Ne gori. To znači da su osobito pogodni za gradnju na područjima koja su sklona divljim požarima.

Obzirom da su limeni krovovi otporni na stvaranje plijesni, gljivica i mahovine, potrebno je puno ii ulagati u čišćenje istih. Gledajući česte promjene vremena i sve češća kišna i vlažna razdoblja – dolazi do većeg razvoja plijesni po stambenim objektima. Ovaj problem se obično tretira mehanički, raznim kemikalijama ili kompletnom promjenom krovišta koje je zahvaćeno s plijesni. Na metalnim krovovima, ona se ne stvara – stoga potrebe za kemikalijama nema što dodatno doprinosi održivom razvoju i zaštiti okoliša. Naposljetku, valja spomenuti i cijenu izrade i postavljanja metalnih krovišta. Ona je nešto viša od klasičnog crijepa ili asfaltnih šindri. Ali po pitanju dugotrajnosti, kvaliteti, održivosti i sigurnosti – nalazi se na prvom mjestu. Dugoročno gledajući, može se zaključiti kako je investicija u limeni krov daleko najisplativiji oblik pokrivanja stambenih i drugih objekata.