Nedavno smo službeno ušli u kalendarsku zimu. Temperature će padati, biti će sve više padalina – osobito snijega i leda. Stoga je idealna prilika da se pobrinete o svom limenom krovu kako bi ostao u optimalnom stanju. Donosimo vam nekoliko savjeta na temelju kojih možete adekvatno pripremiti svoj krov za nadolazeće vrijeme. 

Prije svega, vrlo važno je prije svake značajnije promjene u temperaturi odzračiti krov. Odzračivanje krova može spriječiti stvaranje ledenih brana, koje se događaju kada se voda otopi na vašem krovu, a potom ponovno zaledi zbog razlike u temperaturi. Takva voda može oštetiti vaše oluke i pustiti da led i voda iscure u vaše potkrovlje. Zamrzavanje leda može se spriječiti promjenom temperature krova ventilacijom (zračenjem). Ili pak sustavom grijanja ispod krova. Ukoliko posjedujete “hladan krov”, važno je njegovo prozračivanje tako da temperatura krova odgovara vanjskoj temperaturi. Iako su hladni krovovi izvrsno rješenje za krovišta, ipak zahtjevaju značajno planiranje po pitanju održavanja, osobito zimi. 

Druga stvar o kojoj je potrebno voditi brigu – jest nakupljanje snijega na krovu. Iako je ono slično ledenim branama, posebnost snijega je da on ostaje na krovu i ne klizi prema žlijebovima. Ledene brane predstavljaju veći rizik za sustav oluka, dok snijeg s druge strane predstavlja veći rizik za vaš krov. Kada se nakuplja na krovu, može iznenada pasti sa krova i stvoriti potencijalnu opasnost za osobe u blizini, druge objekte i slično. Da bi se spriječila takva opasnost, poželjno je instalirati sustav zaštite od lavina snijega – odnosno branike. Radi se o sistemu šipki koje se protežu od rebra do rebra na metalnom krovu. One razbijaju snijeg prije nego se uspije skupiti u velike količine. Takvi branici se postavljaju izravno na metalne ploče, manji su od klasičnih branika i bolje se uklapaju na vašem krovu.

snjegobran zaštita od snijega na krovovima

Uklanjanje snijega sa krova, još je jedna briga koju vlasnici imaju tokom zimskih mjeseci. Nakupljanje snijega može biti opasno i uglavnom se može spriječiti branicima snijega. Doduše, poneki vlasnici pokušavaju usprkos branicima, samostalno ukloniti snijeg sa svojih krovova. Takav pothvat može biti itekako opasan zbog toga što je limeni krov izuzetno sklizak u prisutnosti vlage, leda ili snijega.  Prednost je metalnih krovova što u većini slučajeva će snijeg skliznuti sa krova kad sunčeva toplina ugrije metal. Asfaltni krovovi i crijep puno duže zadržavaju snijeg jer se slabije zagrijavaju u zimskim mjesecima. U svakom slučaju, možete biti sigurni da će čim zatopli, vaš krov biti čist. 

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir tijekom zimskih mjeseci je šteta koju hladne temperature mogu nanijeti vašem krovu. Kako temperature padaju, asfalt ili drugi materijali poput gline, mogu puknuti ili čak otpasti. Metalni krov učinkovito se nosi s hladnim vremenom, ali svejedno ga treba pregledati stručnjak za krovište ako sumnjate da je došlo do oštećenja uslijed veoma niskih temperatura. Također, valja uzeti u obzir da metal reagira na promjene temperature u vidu skupljanja i opuštanja. Kod naglih temperaturnih promjena, može doći do mikro oštećenja na metalnim krovovima – osobito na mjestima gdje se spajaju ploče. Pri takvim situacijama, vrlo je važno da je krov kvalitetno instaliran kako bi se izbjegla bilo kakva oštećenja uzrokovana temperaturom zraka.

Nadalje, vBLACHOTRAPEZ-HRVATSKAažno je provjeriti ima li u potkrovlju većih količina vlage, loša ventilacija ili mogućeg curenja vode. Takve provjere valja provoditi prije početka svake zime.

Visoka razina vlage u potkrovlju stvara rizik od plijesni, neugodnih mirisa vlage, propadanju drugih predmeta, osobito drvenih, a samu izolaciju čini manje učinkovitom.

U takvim slučajevima, redovito prozračivanje prostora igra veliku ulogu i itekako je važno da se ispravno provede. Nije dovoljno samo otvoriti prozor da uđe svježi zrak, već je potrebno omogućiti svježem zraku da prostruji kroz prostore i ponovno izađe van.

U svakom slučaju, mjestu brige po pitanju metalnih krovova nema. Redovitim održavanjem, odzračivanjem, provjetravanjem potkrovnih prostorija i postavljanjem branika za snijeg, možete biti sigurni da će vaš krov podnijeti zimske prilike bez ikakvih problema.