Posljednjih godinu dana doživjeli smo niz iznenadnih događaja. Od pandemije koronavirusa koja je oštetila gospodarstvo, pa sve do razornih potresa u središtu Hrvatske koji su uništili stambene i poslovne objekte. Danas se život postepeno vraća na normalno, te polako zaboravljamo na sve što se dogodilo i počinjemo obnavljati ono što je stradalo. Uključujući stambene i poslovne objekte, pa sve do gospodarstva i života općenito. Svaki kraj je prilika za novi početak, za novi posao i za nove stvari.

Tako je i ovaj kraj idealna prilika za obnovu starih i oštećenih krovišta na vašim objektima. Nove stvari vesele ljude, osobito kada se radi o njihovim stambenim objektima. Odabrati najljepši proizvod i zabavljati se s dizajnom koji će unaprijediti vlastiti dom, slatke su čari svakoga tko ulazi u građevinske pothvate. No pri tome treba biti svjestan i potencijalnih problema koje nam novonastala situacija može dovesti. To je prije svega pitanje vremena.

limeni-krovovi-blachotrapez
limeni-krovovi-blachotrapez
limeni-krovovi-blachotrapez

Pandemija koronavirusa je znatno promijenila način na koji smo do sada živjeli. Poslovanje na općenitoj razini se usporilo zato što se moraju uvažavati mjere propisane od strane državnih institucija. Ako ste razmišljali o kupnji novog krova vjerojatno niste ni svjesni poteškoća koje utječu na industriju gradnje i preuređenja objekata. One se uglavnom svode na odnos između izvođača i dobavljača. Važno je naglasiti da nijedan od navedenih problema ne utječe na kvalitetu ili izvedbu radova na vašim objektima. Odnosi dobavljača i izvođača radova, znatno su se usporili zbog trenutne situacije. Teško je uspostaviti i odnose općenito, a sam proces traje duže nego što je trajao prije. 

Mnogi proizvođači su morali privremeno ili trajno zatvoriti svoje pogone. A istovremeno se potražnja povećava gotovo dvostruko. Mnogi su svoj posao odnijeli kući, pa ustanovili potrebu za kompletnim preuređenjem doma. Ta potreba još uvijek traje i raste, a domovi postaju sve važniji ljudima. To sve doprinosi rastu potražnje za građevinskim uslugama, radnom snagom, materijalima. Ali i dovoljno vremena da se sve ukomponira u željeni raspored. Iako većina projekata pri renovaciji doma može pričekati, renovacije zidova, temelja i krovovi ne mogu čekati. A nije ni poželjno da se iste odgađa. Čak i ako će radovi trajati duže od predviđenog zbog spore proizvodnje materijala, integritet vašeg krova je presudan za zaštitu vašeg objekta ali i vas samih.

KAKO DO NOVOG KROVA?

Prije no što započnete s bilo kakvom renovacijom ili izgradnjom, napravite si detaljan plan – što, kako, zašto i gdje? Odgovorite na pitanje što ćete raditi, kako ćete to napraviti, zašto želite to napraviti i gdje. Budite spremni na moguće odgode ili pak na dulji period izvedbe nego što je obično potrebno ili bilo potrebno prije. Još jedna važna stavka u cijelom procesu je cijena. S obzirom da je gospodarstvo uslijed epidemije palo, mnogi su poduzetnici i izvođači primorani povisiti cijene zbog većih poreza koji se nameću od državnih institucija. Sve te promjene utječu na pokrivanje – od nestašice materijala i kašnjenja do promjena u cijenama.  U skladu s tim, budite spremni i upravljajte sa svojim očekivanjima.

Da bismo vam olakšali cijeli proces, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći pri što boljoj organizaciji i planiranju novog krovišta:

  • Kupite sada. 

Cijene se i dalje povećavaju, stoga što duže čekate cijene će biti i više. Uzmite u obzir da će porezi i dalje rasti, a prema procjenama mnogih ekonomista moguća je i inflacija valute. Biti će potrebno nekoliko godina prije no što se gospodarstvena slika vrati na razinu prije pandemije.

  • Stvorite vlastiti proračun.

Prije nego krenete s bilo kakvim planiranjem ili organizacijom radova, stvorite vlastiti proračun. Koliko novaca imate ušteđeno, planirate li dići kredit i koliko, planirate li plaćati na rate? Sve su to važne stavke prije no što počnete s radovima. Svakako vam preporučamo da zatražite i eventualnu procjenu od strane stručnjaka. Ukoliko dobro isplanirate proračun, izbjeći ćete dodatne troškove i moći ćete adekvatnije planirati gdje i u kojim segmentima želite uložiti više, a gdje manje. 

  • Očekujte dulje vrijeme isporuke materijala 

Kao što smo već prethodno spomenuli, mnogi proizvođači su bili primorani privremeno zatvoriti svoje pogone. A neki i trajno. Potražnja za proizvodima raste iz dana u dan, a broj proizvođača se smanjio. Zbog nedostatka ponude, radne snage i povećane potražnje, logično je da će i vrijeme isporuke trajati puno dulje od predviđenog. 

  • Komunikacija je ključna. 

Razgovarajte sa svojim dobavljačem i izvođačem o cijeni, prekretnicama projekta, očekivanom datumu završetka, pristiglom materijalu i svemu ostalome što smatrate važnim. Dobavljači će se potruditi pomoći vam i objasniti sve što je potrebno. Ponekad kada je moguće, mogu vam pomoći i s nabavkom materijala prije predviđenog vremena dospijeća. Kašnjenja su često izvan kontrole dobavljača i izvođača radova s obzirom da je srž problema u samoj proizvodnji koja se smanjila. 

  • Nedostatak kvalificiranih instalatera na tržištu.

Jednako kao što je i nedostatak materijala na tržištu – isto vrijedi i za kvalificirane instalatere čiji broj se također smanjio. To ne znači da nećete pronaći adekvatnog majstora za svoje krovište, baš naprotiv. Naći ćete ga, samo što će proces trajati malo duže od predviđenog vremena. Preporuča se da iz tog razloga sve projekte planirate ranije i pridržavate se zadanih rokova. Kvalitetan par ruku vrijedi pričekati, pogotov za nešto važno poput vašeg krova. 

novi-krov
novi-krov
novi-krov

Ukoliko budete imali ovih nekoliko savjeta na umu pri planiranju izgradnje novog krova, biti ćete se spremni na sve prilike koje vas mogu snaći. Ako smatrate da je najbolje pričekati dok se stvari smire – možda to i nije najbolje rješenje s obzirom na trenutnu situaciju. Nitko ne garantira da će bolje stvari doći, a cijene kad narastu, teško da će i pasti. U svakom slučaju, idealna prilika za novi krov je sada, kada se tržište ponovno budi i vraća na noge. Osim što će te možda dulje morati čekati materijal, cijene će svakako biti ugodnije s obzirom na brojne akcije u ponudi raznih dobavljača. Vaše strpljenje će se na kraju isplatiti s potpuno novim limenim krovom koji će spremno dočekati iduću zimu te izdržljivo podnijeti sve buduće slične okolnosti.