Odabir savršenog krova za vaš dom može biti težak zadatak. Potrebno je voditi računa o nekoliko stvari: estetskom izgledu, materijalu, kvaliteti, energetskoj učinkovitosti, trajnosti i drugo. Upravo kombinacijom različitih elemenata, pronaći ćete i najadekvatniju soluciju pri odabiru novog krova. Jedna od učestalih pogrešaka koju su skloni činiti individualni kupci ili građevinske tvrtke – jest biranje krova isključivo po cijeni bez konzultacije sa stručnim osobama. To objašnjava i današnji trend konzumerizma gdje se nastoji proizvesti što više, što jeftinije i u što kraćem vremenu. Ukoliko gledamo dugoročno, to dovodi do slabe kvalitete i veće potrošnje nego što bi trebalo. Pogrešan krov može brzo istruliti ili zbog loše instalacije uzrokovati stvaranje plijesni u vašim objektima. Ispravno odabrani krov doprinosi zaštiti i sigurnosti vašeg objekta, a dodaje i svojevrsnu ljepotu i vrijednost domu. Bez obzira gradite li od početka, nadograđujete ili mijenjate kompletan krov – arhitekti, instalateri, no i sami vlasnici moraju razmotriti puno elemenata kako bi ostvarili krajnji cilj. Kao i kod većine proizvoda danas, kod limenih krovova se također neprestano mijenjaju različiti stilovi, trendovi i tehnologije. Da bismo vam pomogli pri odabiru pravog krova koji će ne samo zaštiti vaš dom već ga i “pomladiti”, donosimo vam neke od najnovijih trendova metalnih krovova za 2021. godinu.

CRNI METALNI KROVOVI
CRNI METALNI KROVOVI
CRNI METALNI KROVOVI

NOVI TRENDOVI KROVIŠTA

U posljednjih nekoliko godina bile su veoma popularne zamršene linije krovova i strme padine. Novi trend su ravni krovovi i duge, glatke linije. Strme padine zamjenjuju se nadstrešnicama koje privlače pogled prema gore i imaju jedinstven dizajn. Inspirirani suvremenim stilom, mnogi vlasnici kuća odlučuju se upravo za ravne krovove kako bi modernizirali svoj objekt. Neki čak miješaju različite materijale i dizajne, ili pak eksperimentiraju s parcelama i različitim bojama. Tako ponekad možemo uočiti tri, četiri ili čak pet različitih materijala, boja i tonova na istom objektu. Također, bakrene boje, crvena ili zelena odlaze pomalo u zaborav. Sve više se koristi crna, srebrna ili siva boja. Iako bilo koja kombinacija boja može biti atraktivna, današnji stil inzistira da krov nudi kontrast – pa tako se i najčešće na svijetle zidove stavljaju tamne boje krova. 

moderni-limeni-krovovi
moderni-limeni-krovovi

BEZVREMENSKI TRENDOVI KROVIŠTA

Mnogi su novi domovi dizajnirani s elegantnim, modernim linijama i materijalima, takav stil ipak ne odgovara svakom domu. Primjerice, moderni ili suvremeni dizajn krova neće odgovarati secesijanskom domu ili kućama građenim s pravim kutevima i strmim krovom čiji stil dominira još iz 50-ih godina. Vlasnici domova koji namjeravaju dugoročno ostati u svojim domovima smatraju asfaltnu šindru kratkoročnim rješenjem. Stoga u često slučajeva traže bezvremenske stilove koji su održivi i trajnost svojih krovova. Dva bezvremenska stila koja su danas popularna su uzorak škriljevca i drvene šindre. Oni postoje od pojave izgradnje kuća, te ostaju popularni sve do danas. S obzirom da je lim svakako dugotrajnije rješenje za krovište – on se može napraviti upravo s uzorkom navedenih materijala. Na taj način stvara se savršeno rješenje za krov – metal koji izgleda gotovo jednako kao i škriljevac ili drvo, a istovremeno pruža mnogo bolju zaštitu. Nova dostignuća u proizvodnji raznobojnih metalnih ploča stvaraju sličan stil uz trajnost i energetsku učinkovitost metala. 

moderni-limeni-krovovi
moderni-limeni-krovovi

TEHNOLOŠKI TRENDOVI METALNIH KROVIŠTA

Današnji tehnološki trendovi utječu ne samo na dostupne materijale i dizajne, već i na način na koji potrošači kupuju krov. Tehnologija je donijela nove uzorke i boje krovnim materijalima, posebice metalu. Nova tehnika završne obrade nudi raznobojne tonove krovišta – poput škriljevca ili drveta. Napredak u vidu tehnologije su i nove prevlake koje reflektiraju zračenje, ne primaju toplinu i ubrzavaju hlađenje ljeti ili smanjuju troškove energije. Poradi toga, mijenja se i postupak kupnje. Mnogi vlasnici domova sada istražuju samostalno i preferiraju virtualne sastanke sa svojim dobavljačima. Također vidimo da proizvođači krovišta odgovaraju na ozbiljne vremenske trendove robusnijim proizvodima dizajniranim za podnošenje svih vremenskih uvjeta. Osobito tuču, jak olujni vjetar ili pak požare. Još jedan od noviteta koji postaje sve popularniji i traženiji jesu krovovi pogodni za postavljanje solarnih ploča. Solarna tehnologija je budućnost održivog razvoja i gradnje budućih objekata. Već danas se mnogi odlučuju za ugrađivanje solarnih sustava za prikupljanje energije kako bi smanjili troškove potrošnje. Metalni krovovi su idealni za postavljanje solarnih ploča. Na njih se postavljaju posebni nosači prilikom instalacije samog krova, te se određeni dijelovi dodatno pojačaju. Tako solarne ploče mogu počivati na krovištima bez straha od padanja ili drugih potencijalnih oštećenja.

BLACHOTRAPEZ-KROVOVI-HRVATSKA