Kada je u pitanju pokrivanje krovišta, ljudi često zaboravljanju na jednu ključnu stvar. A to je upravo ventilacija. U posljednjih nekoliko godina kada je PVC stolarija postala sve zastupljenija i popularnija, povuklo se i pitanje ventilacije. Mnogi vlasnici su se susreli po prvi puta s vlagom, stvaranjem plijesni te raznim drugim oštećenjima koje ona donosi.

Plijesan uistinu može napraviti veliku štetu na zidovima i predmetima unutar stambenog objekta. Ne zaboravite ni štetnost na zdravlje koju plijesan donosi sa sobom. Posebice za djecu i starije osobe. Mnoga istraživanja na području medicine ukazuju veliku štetnost na respiratorne sustave u ljudskom tijelu, ukoliko je osoba dugoročno izložena plijesni i gljivicama. 

Ako prekrivate svoj dom novim krovom, potrebno je provjeriti ventilaciju tavanskih prostora. Ona mora savršeno dobro funkcionirati kako biste izbjegli nakupljanje vlage, stvaranje plijesni ili gubitak topline.

Imajte na umu, osim ventilacije i odzračivanja samog krovišta, vrlo važno je često i dobro prozračiti sve prostorije unutar doma da bi se postigao optimalan rezultat. Da bismo vam olakšali pretraživanje, donosimo 3 razloga zašto je ispravna ventilacija važna:

  • Sprječava plijesan i truljenje.

U posljednjih nekoliko godina, grade se uski i maleni prostori, s dobrom izolacijom i PVC stolarijom. Iako je ona vrlo kvalitetna, često puta se zaboravi na potrebu češćeg prozračivanja. Vlaga koja se prirodna stvara disanjem, kuhanjem, pranjem rublja, biljkama ili pak kupanjem – ostaje zarobljena unutar prostorija a često putuje i prema potkrovlju.

Velike količine vlage i toplina idealno su okruženje za stvaranje plijesni. A kada se počne stvarati plijesan, mnogi predmeti od prirodnih materijala počinju i truliti. To može izazvati velike štete na predmetima, posebice na drvenim gredama, namještaju ili tkanini. Ukoliko krovište nije pravilno odzračeno, vlaga i para će se kondenzirati i pretvoriti u tekuće stanje što može izazvati i oštećenja na bazi vode. 

  • Sprječava gubitak energije i visoke troškove.

Ventilacija krovišta smanjuje prikupljanje topline uslijed velikih ljetnih vrućina. Ili pak obratna situacija – gubitak topline uslijed hladnih zimskih mjeseci. Krov vašeg doma je poput solarnog kolektora. Jednom kad sunčeva toplina uđe u vaše potkrovlje, ako je dobra ventilacija ne usmjeri natrag, povećati će rashladna opterećenja i operativne troškove vašeg doma.

To znači da ćete ljeti trošiti više električne energije na hlađenje potkrovlja, a zimi više energije na grijanje prostora. Zanimljiva činjenica pri zimskom odzračivanju prostora je da se upravo svjež zrak prije i bolje zagrije od ustaljenog zraka. A osim toga, veoma je pogodno za zdravlje ukućana. Stoga se preporuča redovito prozračivati sve prostorije, koliko god je to moguće. 

  • Sprječava opasne ledene brane.

Ledene brane su nakupine snijega i leda koje se formiraju na rubovima krovišta u oštre dugačke stošce. Mogu biti potencijalno opasne za prolaznike ispod ukoliko se odlome s krova. Obično su uzrokovane kombinacijom lošeg potkrovlja ili krovne ventilacije i toplog prostora potkrovlja. A mogu biti pogoršane začepljenim ili slabo dreniranim sustavom kanala.

Da bi spriječili stvaranje ledenih brana, važna je dobra ventilacija krovišta. Ona će u potkrovlju usmjerit topli zrak do vrhunca krovišta, a zatim prema van. 

KAKO FUNKCIONIRA VENTILACIJA KROVIŠTA 

ventilacija krovištaZa pravilnu ventilaciju potkrovlja potrebni su usisni otvori za svježi zrak i ispušni otvori. To znači da mora postojati točka A (ulaz) i točka B (izlaz).

Ventilacija koristi prednosti konvektivnog protoka zraka u kojoj se topli, vlažni zrak uzdiže jer je lakši. Hladan i svjež zrak ulazi u prostor i potiskuje topli i vlažan zrak van. Ulazni otvori za zrak su obično smješteni u nadstrešnicama ili nižim dijelovima krova, dok su izlazni otvori smješteni pri samom vrhu.

Mnogi građevinski propisi zahtijevaju da postoji otvor za ventilaciju svakih nekoliko kvadratnih metara ovisno o metraži tavanskog prostora. U svakom slučaju, sistem ventilacije krovišta mora biti uravnotežen 50:50 između broja i razmaka ulaznih i izlaznih otvora. Prema tome, ukoliko planirate raditi novo krovište – konzultirajte se sa svojim izvođačem radova da biste pravovremeno dogovorili optimalne ventilacijske sisteme. 

U idealnom slučaju mora postojati ravnoteža između ulaznih i izlaznih otvora. Ukoliko ravnoteže nema, te postoji veći broj ulaznih otvora od izlaznih ili obratno, to će stvoriti pritisak na ventilacijski sustav krova. Proizvođači i izvođači radova na krovovima upoznati su vrlo dobro sa načinima funkcioniranja krovne ventilacije.

Oni će vam moći s velikom sigurnošću reći kako je najbolje ugraditi ventilacijskih sustav u vaše krovište na temelju detaljnih izračuna veličine objekta, pozicije, klimatskog sloja kojemu pripada objekt  i drugo.

Ventilacija krovišta je vrlo bitna ako želite povećati životni vijek svog krova i učiniti svoj dom sigurnijim. 

KLIMATSKI UTJECAJ

Limeni krov obično ne povećava niti smanjuje potrebu za ventilacijskim sustavom. Ventilacija koja udovoljava zahtjevima krova prikladna je za bilo koju vrstu krovnog materijala, uključujući metal ili lim. Međutim, utjecaj na krovnu ventilaciju može imati samo klimatski pojas u kojemu se nalazi stambeni objekt.

Različite klimatske zone imaju i različite klimatske uvjete – odnosno pogodnosti. U nekim područjima ima više padalina, u nekim više sunčanih i stabilnih dana, a u nekima pak neprestano puše vjetar ili se mijenja temperatura. Prema tome treba i prilagoditi ventilacijski sustav vašeg krova.

Ukoliko se nalazite na području sklonom čestim padalinama i hladnom vremenu, a s druge strane sušnim razdobljima i velikim vrućinama – preporuča se napraviti više uravnoteženih ventilacijskih otvora. Ako se objekt nalazi u zoni stabilnog i ravnomjernog vremena, dovoljno je ugraditi prosječan broj ventilacijskih otvora.

Neovisno o kojem području se radi ili o kojoj količini otvora – važno je da broj ulazni i izlaznih jedinica bude u prosjeku raspoređen 50:50 po čitavom krovu. Tek tada ventilacijski sustav funkcionira optimalno i neće stvarati nikakav dodatan pritisak na krov.